Skip to main content Skip to footer

KONTROLA MIKROBIOLOŠKE ČISTOĆE

Provjera "ZDRAVLJA" Vaše djelatnosti, Vašeg objekta, Vaše higijene ili naše dezinfekcije

Uzimanje uzoraka (uzorkovanje) brisevima

U suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar, Zagreb, Mirogojska cesta 16

 

Znate li kakva je dezinfekcija u Vašem objektu? Da li je moguće da netko od Vaših zaposlenika, servisera neodgovorno obavlja dezinfekciju, loše održava osobnu higijenu, pere ruke ? Da li čak možda rasipa mikrobe, klice, uzročnike trovanja hranom?  Mogu li se zaraziti gosti, pacijenti, djeca, turisti, klijenti ili od njih Vi osobno?   

MISLITE Nikad nikome nije bilo ništa .SAMO UZIMAJU NOVCE...

A što je sa VAMA? ŠTO bi bilo....

KOLIKO STE PUTA "NEŠTO POKUPILI", OSOBNO Vi ili netko Vaš A DA NISTE ZNALI ZA TAJ "POKLON" ? Znate li Vi gdje i kako se hranite? Što Vas čeka na tanjuru, žlici, čaši?. Tko i čime Vas šiša u salonu? Čime Vas brije? Tko Vas tetovira, masira, pregledava u svojoj ordinaciji? Je li dirao kvake, rukohvate, tipkovnice, novac, je li pravilno i dobro oprao ruke iza nužde a prije nego se pozabavio VAMA? Kozmetika, solarij, fitness, wellnes? Strunjače, prostirke, podovi, igračke u igraonicama i sprave

Sve je IDEALNO, ZAR NE?

Ako zanemarimo opojne mirise, znate li gdje se oblačite u garderobi? Jesu li sprave u teretani gdje vježbate sigurne? Gdje se tuširate nakon sporta i rekreacije? Gdje se kupate? Tko je sve koristio ili dirao nešto prije Vas? Je li se držao najosnovnijih pravila higijene? Iznajmili ste vozilo ili bicikl, prostor, stan ili apartman a ne znate "ŠTO VAS ČEKA"? Čekaonice, javni gradski prijevoz, hodnici, stepeništa, dizala, zajedničke ventilacije ? Iznajmljujete klizaljke, role, pancerice, kuglačku obuću....

NEĆE MENE.....  ILI ?

Posjet javnom WC u, sanitarnom čvoru je avantura u nepoznato  sa upitnim ishodom? U kafiću, u restoranu, kolodvoru, na čekanju u  javnoj ili zdravstvenoj ustanovi ? Prilazite šalterima , čekate u čekaonicama 

NE.......ma Nemate RAZLOGA ZA BRIGU...

Znate li čime ste okruženi u svom stanu, kući, apartmanu, poslu, ili kada ste na putovanju? Je li Vam možda netko ili kućni ljubimac ostavio "suvenir" , nešto po čemu ćete ga zapamtiti? E, SAD VEĆ PRETJERUJEMO....

A mediji koji će jedva dočekati "kiks" i moguće tužbe za odštetu, za odgovornost?

Jeste li toliko sigurni u sebe i druge? 

Odgovor će dati uzimanje briseva, otisaka ili ispiraka sa ispitivanih površina. ZAKONOM JE PROPISANO

Da .I to se može provjeriti identificirati mikrobe, pobrojati je li previše mikroorganizama ili ne , je li opasno ili je u skladu s spoznajama.Je li na prihvatljivoj ili podnosšljivoj razini. I tako možete saznati jeste li ugroženi, kome vjerujete i kome ste nebitni, tko čuva i Vas i sebe.a kome se fučkalo za Vas

ZAŠTO KORISTITI USLUGE SANITARNE ZAŠTITE ŠVAJGER?

Stručno smo osposobljeni za uzimanje uzoraka na pravilan način

Sačinjavamo Plan uzorkovanja mikrobiološke čistoće , hrane i vode.

Opremljeni smo opremom za uzorkovanje od strane akreditiranog javnog laboratorija

Stalno se uvježbavamo i ponavljamo postupke i procedure 

Analitička izvješća ovlaštenog laboratorija dostavljamo klijentima uz komentar nalaza

Popratna dokumentacija uzetim uzorcima oriznata je u nadzoru sanitarne inspekcije

Vodimo brigu o periodičkom ponavljanju uzorkovanja prema propisima i Planu uzorkovanja

Dajemo prijedlog za korektivne postupke i procedure

Provodimo postupke dopunske preventivne dezinfekcije, KURATIVNE KOREKTIVNE dezinfekcije

OBZIROM NA STUPANJ RIZIKA - IZLOŽENOSTi RIZIKU

Ugostiteljski objekti svih kategorija od sajamske, štandovske i kiosk prodaje pa sve do hotela, restorana i cateringa, kantina tvornica, domova, menzi i razvikanih restorana sa Michelinovim zvjezdicama od pripreme namirnica i poluproizvoda , pa sve do gotovih jela, salata i sushi,carpaccio kao termički neobrađenih pa sve do pizza , kebaba, prženih i ftitiranih proizvoda u ulju, ražnja, peke, roštilja i kotlića kao termički obrađenih jela, Konobar poslužuje hranu i pića, prima novac, tipka po blagajni, računalu, pos aparatu, mobitelu, zar ne?

Slastičarnice, pekarnice, palačinkarnice, zdravljaci rade li sa mesom ribom , kremama ,lisnatiim ili prhkim tijestom, šećerima ,usoljenim ili kiselim pasteriziranim proizvodima.

Nude li samo samo bombonima i ušećerenim proizvodima, kokicam i grickalicama, nude li kao vinarije i vinoteke degustaciju, sokiće, smoothie i fruitie, svugdje se može prenijeti zaraza mikrorganizmima, prodavači zapakiranog sladoleda. ili sladoleda iz uređaja?

Pa i u kiosku sa duhanskim proizvodima i novinama , sa zapakiranim proizvodima u njihove omote. RIZIK JEST MANJI ali postoji.

DOSTAVA HRANE U UGOSTITELJSTVU -DOSTAVA IČEGA UOPĆE

Tko hranu dostavlja i kako, gdje obavlja nuždu dok radi (od zaprimanja hrane pa do isporuke) "KADA GA STISNE?" Kako i koliko dostavljač pere ruke ? Radi li u rukavicama?

Ima li dostavljač kakvu zaštitnu odjeću, maskicu, kojom on štiti hranu i ambalažu za Vas?

Puši li dostavljač, pije tekućine i sam jede za vrijeme dok drugu hranu poslužuje Vama?

Koliko puta dostavljač DNEVNO prima gotov novac, možda provlači kartice, javlja se na mobitel ili tipka po zvoncima, tipkama dizala, pritisne kvaka, primi rukohvata? Privatno van i tijekom radnog vremena?

Koliko je puta DNEVNO moguće bio u prisustvu zaražene osobe, izložen zarazi privatno dok ne radi ili tijekom radnog vremena?

KAKAV JE UOPĆE NJEGOV EPIDEMIOLOŠKI STATUS? Je li zdrav, bolestan ili kliconoša? Možda dostavljač na posao dolazi i zarazan, sve u cilju da zaradi što više odnosno da bude što manje na gubitku

A čime, kako,na kojoj temperaturi, u čemu se vrši dostava?

Da li to namjensko vozilo, namjenski spremnik (termos,manirka ili cool box) u kojem je hrana može održavati tu temperaturu,a da do kvarenja hrane ne dođe?

Je li vozilo ili spremnik hrane (termos,manirka ili cool box) u ispravnom stanju da može održavati napajanje strujom time i temperaturu?

Da li je vozilo i spremnik hrane (termos,manirka ili cool box) opran i dezinficiran nakon svake dostave?

VAŽNA ISTINA : Najčešće niti je namjensko vozilo ili spremnik, još manje ispravno, uopće nije ili je upitno dezinficirano, možda jednom u tjedan dana 

Pa i u kiosku sa duhanskim proizvodima i novinama , sa zapakiranim proizvodima u njihove omote. RIZIK JEST MANJI ali postoji.

 

DEZINFEKCIJA u DOSTAVI  HRANE je nedostatna a neophodna