Skip to main content Skip to footer

Uši

DEZINSEKCIJA UŠIJU-O UŠLJIVOSTI I DEPEDIKULACIJI

Ampule protiv ušiju

Tablete protiv ušiju

Ogrlice protiv ušiju

Najbolje sredstvo protiv ušiju

Najbolje otrov protiv ušiju

Najbolje sredstvo za ušiju

Najbolji insekticid protiv ušiju

Najbolji insekticid za ušiju

Nazivi za uš uši; SLO __________; ENG lice,lices, headlice, headlices; NJEM laus lause,  

Akaricid

DEZINSEKCIJA UŠI (UŠIJU) SUZBIJANJE UŠI UŠLJIVOSTI ODNOSNO BORBA PROTIV UŠIJU

 

ušljivost, uši vlasišta, uši u kosi, dezinsekcija ušiju, deratizacija ušiju, depedikulacija, svrbež, gnjide u kosi, suzbijanje ušiju, suzbijanje ušljivosti, uništavanje ušiju, istrebljivanje ušiju, sprečavanje ušljivosti, zaštita protiv ušiju, tjelesne, prasne usi, prašne, gnjide, usi ocat, uši ocat, šampon, sampon, češalj, cesalj, rijesiti, se, riješiti, rješiti, rjesiti, prirodan, prirodni nacin, na, sprej, bube usi, uši insekti, insekticid, za, protiv, sredstvo, sredstva, prašak, forum, kako, ih, znakovi, simptomi, usi u kosi,glave, lod djece, liječenje, lijecenje,usljivost, ušljivosti, usljivosti, stidna, kose, forum,ljudi,uši u kosi, uši u vrtiću, usi u vrticu, uši i gnjide,usi i gnjide,u kosi ,kod odraslih, prijenos, kako se rjesiti, kako se rješiti, kako se rijesiti, kako se riješiti, slike,prirodni, lijek, lijekovi, ljekovi,forum,kod, djece, prevencija,kako se,izgledaju,se, prenose,spriječiti,očistiti, ih,sprijeciti, ocistiti,nastaju, elektricni,znakovi, simptomi, prepoznati, izgleda,kontrola, pregled, postupak

Cijena suzbijanja-uništavanja dezinsekcije ušiju: od 80 eura na više

UŠLJIVOST ili PEDIKULOZA  (BOLEST UZROKOVANA UŠIMA)                                                                            O UŠIMA video njem

Dobiti uši je najnormalnija suvremena društvena pojava. Ušljivost nema veze s higijenom a uši se osjećaju dobro na svačijoj glavi bez obzira na čistoću. Nije sramota imati uši, ali sramota je šutjeti o tome i skrivati ih i na taj način zaraziti druge osobe čime se problem UŠ NA KOSIpovećava. Pedikuloza je izrazito neugodna. Najveći problem je iritacija kože zbog češanja, koja se može inficirati. Uz to ide i nemir, gubitak sna, remećenje koncentracije, a najgori je neugodan osjećaj obilježenosti. Potrebno je razgovarati s djetetom, osloboditi ga osjećaja krivnje jer je to učestala pojava.

U potpunosti se riješiti ušiju glave, uši u kosi, izuzetno je zahtjevno. Zadatak je škole i vrtića da obavijesti cijeli razred ili odgojnu skupinu o potrebi provođenja tretmana vlasišta svih članova te da u suradnji s epidemiologom ili školskim liječnikom podijeli roditeljima pisane upute kako i kada to učiniti. Odgovornost obitelji je da provede preporučene mjere borbe protiv ušiju i da obavijesti školu / vrtiće u slučaju njihove ponovne pojave.

Najčešće se pojavljuje kod djevojčica radi duge kose odnosno djece predškolske  i osnovnoškolske dobi te njihovih kućnih kontakata. Uši se pojavljuju u kasnu jesen, zimu i proljeće, dok se ljeti javljaju rjeđe (praznici!).

IZGLED UŠIJU I GNJIDA, RAZVOJ UŠI, RAZMNOŽAVANJE UŠI  I GRAĐA ,ŽIVOTNI CIKLUS UŠI I NAČIN ŽIVOTA                                  KLIK -DERATIZACIJA DEZINSEKCIJA DEZINFEKCIJA ŠVAJGER NA FACEBOOKU 

Uš glave (Pediculus humanus capitis) uš na glavi je parazit veličine 2-3 mm, sive ili smeđe boje, koji živi isključivo na vlasištu čovjeka. Uš vlasišta se prenosi bliskim dodirom. Hrani se krvlju putem bezbolnih uboda, prilikom čega ispušta slinu koja uzrokuje iritaciju i svrbež vlasišta. Ne ukopava se u kožu, već se drži za vlasi i po njima se kreće. Odrasla ženka živi oko 30 dana te u tom razdoblju snese oko 100 jajašaca. Gnjide (jajašca) su bjeličasto-sjajne, manje od milimetra, poput peruti, ali su za razliku od peruti zalijepljene na vlasi te ostaju takve i nakon pranja kose/češljanja. Uš želi toplo, skriveno i prokrvljeno mjesto, gdje može živjeti i razmnožavati se. Ne mogu preživjeti bez čovjeka.

Iz gnjida se za 7 dana izlegu uši koje za 14 dana postaju spolno zrele te mogu nesti nove gnjide. Živa uš može van tijela preživjeti oko 1-2 dana –  zato je osobito važno tretiranje na temperaturi od 60 °C i više  posteljine, rublja, ručnika, pokrivala za glavu (marame, vunene kape), odjeće koja se skida preko glave .

KAKO SE PRENOSE UŠI?         ŽIVOTNI CIKLUS UŠIJU GLAVE              

Uši se mogu prenijeti s  osobe na osobu, izravnim kontaktima (dječja igra, zajedničke spavaonice u vrtiću), nešto rjeđe korištenjem zajedničkih češljeva, odjevnih predmeta, kapa, marama, ukosnica ili gumica za kosu, zimske zaštite za uši, putem ovratnika (na zajedničkim vješalicama) ili ručnika, jastuka, posteljine, igračaka itd.  Uši ne lete jer nemaju krila, niti skaču sa čovjeka na čovjeka, ali se brzo kreću.
                
KAKO PREPOZNATI UŠLJIVOST?                       O ušljivosti video- engleski
                                        
Uši svrbe. Uporan svrbež glave, kao posljedica alergijske reakcije na ubode ušiju. Gnjide se najčešće nalaze pri korijenu kose na sljepoočnicama, iza ušiju i na zatiljku.
One se otkrivaju pažljivim pročešljavanjem mokre kose od korijena, pomoću češlja s uskim zupcima; uši se obično nalaze na zatiljku ili iza uški. Gnjide su ovalna, sivkasto bijela jajašca učvršćena za vlasi. Svaka odrasla uš ostavlja 3–5 jajašaca/dan, tako da je broj gnjida puno veći od broja ušiju i ne predstavljaju mjerilo za težinu infekcije. Na koži iza uha i na vratu pojavljuju se iritacije i upale uzrokovane češanjem.

ŠTO UČINITI U SLUČAJU POJAVE UŠLJIVOSTI GLAVE U VRTIĆU / ŠKOLI? 

U narednim danima i tjednima svaka 2-3 dana provjeravati ima li ušiju u kosi vašeg djeteta.
U slučaju da u kosi svoga djeteta nađete gnjide ili uši, dijete ne treba slati u vrtić/školu dok se ne provede tretman protiv ušiju/uništavanja ušiju . Ako roditelji ne shvate pojavu ušljivosti ozbiljno pa vrlo brzo pošalju djecu natrag u vrtić/školu, postupak iskorjenjivanja ušiju se može razvući i na nekoliko mjeseci. 
Odmah obavijestiti odgovorne osobe vrtića/škole o pojavi ušljivosti kod vašeg djeteta.
Sve osobe koje žive u istom kućanstvu i ostale bliske kontakte s infestiranom osobom, trebaju pregledati kosu i u slučaju nalaza nametnika započeti tretman. Sve osobe trebaju se postupku uklanjanja ušiju podvrgnuti istovremeno.

 METODE I NAČIN UKLANJANJA UŠIJU (KAKO SE RIJEŠITI UŠIJU)

Ako su na kosi djeteta pronađene uši ili gnjide, potrebno je poduzeti slijedeće mjere:
Započeti tretman preparatom-šamponom  protiv ušiju (nabaviti u ljekarni).
Strogo se pridržavati uputa za korištenje koje se nalaze na preparatu i paziti da ne dođe u kontakt sa sluznicama.
Ne odmah ispirati tako da na kosi ostane dovoljno dugo. Nakon tretiranja kose ne koristiti sušilo,  jer proizvod može izgubiti djelotvornost.
1-2 dana nakon tretmana ne šamponirati kosu zbog produljenog djelovanja preparata.
Pranje istim preparatom ponavlja se za 7 - 10 dana jer niti jedan preparat nije 100% učinkovit.
Ispiranje kose u toploj otopini vinskog octa i vode u omjeru 1:1 ili vodi zakiseljenoj limunovim sokom (otapa se tvar kojom su gnjide priljubljene za vlasi). 
Djetetu nagnuti glavu prema naprijed i iščešljavati gustim češljem svaka 2-3 dana od korijena vlasi prema vrhu kroz 2-3 tjedna, a vidljive gnjide skidati pojedinačno rukom. Ponavljanje je potrebno zbog novo izleglih ušiju!
Liječenje bolesti ušiju kemikalijama se ne smije koristiti kod beba mlađih od 1 godine, trudnica ili dojilja, niti kod osoba s upalnim promjenama na koži glave. 

Mehaničke metode uklanjanja ušiju zagrijanim zrakom (sušilo za kosu) ili električnim češljom.

Postupak je dugotrajan i zahtijeva veći trud roditelja. Usredotočiti se treba samo na glavu. Upornim i agresivnim pranjem kose i češljanjem ne postižu se gotovo nikakvi rezultati. Potrebno je koristiti posebne farmaceutske šampone protiv ušiju, koji se mogu kupiti u svakoj ljekarni. Prije uporabe svakako treba pročitati upute i pri šamponiranju zaštititi oči i usta. Pranje je potrebno ponoviti tri puta, u razmaku od 7 do 10 dana jer šampon djeluje samo na žive uši, a ne na gnjide. Kosu je potrebno iščešljavati gustim češljem, koji se može umočiti u otopinu octa ili limuna. Na tržištu postoje i posebni električni češljevi za odstranjivanje gnjida. Vidljive gnjide mogu se uklanjati i rukom. To treba ponavljati barem dva tjedna, dok sve ne nestanu.

DOPUNSKE MJERE

Potopiti češljeve i četke u vrućoj vodi ≥ 60°C kroz najmanje 10 min. Za uši uz dodatak octa. 
Odjeću, posteljinu, plišane igračke i ostale predmete s kojima je infestirana osoba bila u kontaktu do 2 dana prije tretmana, oprati u vrućoj vodi (60°C). Odjeću i predmete koji se ne mogu tretirati vrućom vodom zatvoriti u plastične vreće tijekom 2 tjedna.
Usisati podove i namještaj, osobito gdje je infestirano dijete sjedilo i ležaj. Čak i osobno vozilo i dječju auto sjedalicu.

PREVENCIJA I KORISNI SAVJETI

Redovito pregledavati djetetovu kosu, osobito početkom nove školske godine.
Izbjegavati izravni dodir „glava – glava“ tijekom igre, nastave ili sportskih aktivnosti.
Kod duže kose potrebno je kosu vezati u rep.
Ne dijeliti kape, šalove, marame, trake za kosu, sportske uniforme i kapute.
Ne dijeliti češljeve, četke i ručnike. Ne ležati na krevetima, jastucima, tepisima ili plišanim igračkama koje su bile u izravnom dodiru s infestiranim djetetom. Koristiti nekakav repelent protiv ušiju ili eterična ulja također nije na odmet.