Skip to main content Skip to footer

Uholaže

DEZINSEKCIJA UHOLAŽA - ŠTRIGA (ŠKARICA) Strižovki

Nazivi za uholažu, štrigu, škaricu,strižovku; SLO strigalice strigalice; ENG earwig earwigs; NJEM ohrwurm ohrwürmer 

Cijena početna od 50 eura

 

O UHOLAŽAMA OPĆENITO i DEZINSEKCIJA UHOLAŽA (SUUBIJANJE UHOLAŽA) ŠKARICA TE 

Uholaže-Škarice-Štrige (Forficula auricularia) /UHOLAŽA-ŠKARICA-ŠTRIGA-VIDEO

Žuželjice (Kožaši; Dermaptera) su red manjih, vitkih, ponešto sploštenih kukaca kojima su krila su jako smanjena i čvrsto pokrivena bjelančevinom u sjajni oklop koji sliči koži a obilježava ih par oštrih jako hitiniziranih izraštaja (cerci) na zatku.  Ime škarica dobio je po škaricama, kliještima koja se nalaze na stražnjem dijelu tijela, uz pomoć kojih slaže svoja krila. Uholažama su nazvane prema pogrešnom vjerovanju da mogu ući u uho te snažnim škaricama probiti bubnjić. Tijela su im smeđe do crne boje. Stražnja se krila pri mirovanju slažu uzduž i poprijeko tako da stanu pod mala prednja krila. Rijetko lete. Neke vrste nemaju krila. Prvi prsni kolutić je velik i pokretan. Nitasta ticala su im srednje duljine. Noge služe za hodanje. Kliješta su u mužjaka krupnija i zakrivljenija nego u ženke a služe za obranu od drugih malih životinja, u nekih vrsta za slaganje krila pod pokrilje, u nekih pri parenju. U opasnosti ih prijeteći podižu.Tijelo uholaže malo je splošteno i prilično izduženo, 10-16 mm, tamnosmeđe do crne boje, sa sjajnim hitinskim omotačem, koji sliči koži. Ima jednostavan usni aparat za grizenje. Ticala su duga, izgrađena od 15 članka. Prednja su krila kraća od trbuha, čvrsto hitinizirana i, slično prednjim krilima kratkokrilnih kornjaša, dodiruju se u pravoj liniji sredinom leđa. U mirovanju stražnja krila drže složena ispod prednjih, raširena izgledaju lepezasto, a njihova mrežasta opna, u nekih vrsta, neobično sliči ljudskom uhu. Karakteristični su po paru dugih, oštrih izraštaja, nalik na kliješta, zvanih "cerci", koji se nalaze na završetku tijela. Kliješta su u mužjaka krupnija nego u ženke. Služe za obranu od drugih malih životinja, kada ih prijeteći podižu i u stanju su oštro uštinuti. Ipak, kliješta rijetko upotrebljavaju kao oružje za napad, ali zasigurno ona imaju određenu ulogu u ljubavnoj igri. Uholaža rabi kliješta i kao oruđe da bi razvila i sklopila svoja mala krila, tj. prilikom slaganja stražnjih krila pod prednja, što rijetko biva, jer nema običaj letjeti.

dezinsekcija škarica, deratizacija škarica, dezinsekcija štriga, deratizacija štriga, dezinsekcija uholaža, deratizacija uholaža, suzbijanje škarica, suzbijanje uholaža, riješiti se uholaža, riješiti se škarica, riješiti se štriga, sredstvo protiv škarica, protiv štriga, protiv uholaža, uholaže, uholaze, skarica, skarice, škarice, štrige, strige, sredstvo, sredstva, protiv, za, najezda, navala, problem, kako, se, riješiti, rješenje, rijesiti, otrov, insekticid, invazija, otarasiti, borba, borbu, zaštita, otrov, preparat, sprej, spray, uništavanje, uklanjanje, otklanjanje, škaricama, uholazama, strizovkama, strizovke, strizovka, uholaza, striga,za, protiv, od, sredstvo, sredstva, sredstvima, otrov, otrovi, otrove, otrovima,u, istjerati, otjerati,strižovka, strižovke, strižovkama, borba sa,i strijebiti, uništiti, ukloniti, suzbiti, istrebiti

uholaža, uholaže, uholažu, uholažama,leteći uholaže,zaštita od uholaža, suzbijanje uholaža, uništavanje uholaža, otklanjanje uholaža,uklanjanje uholaža, deratizacija uholaža, dezinsekcija uholaža, prskanje uholaža, špricanje uholaža, trovanje uholaža,tjerati uholaže, otjerati uholaže, što smeta uholažama,zamagljivanje za uholaže, zamagljivanje protiv uholaža, otrov za uholaže, sredstvo za uholaže, kako se riješiti uholaža, uholaže u stanu, uholaže u kući, uholaži na terasi, uholaže u poslovnom prostoru, uholaže u podrumu,uholaže u špajzi, uholaže u smočnici, uholaže u stambenoj zgradi, uholaže u kući, uholaže u kuhinji, škarica, škarice, škaricu, škaricama, leteći škarice, zaštita od škarica, suzbijanje škarica, uništavanje škarica, otklanjanje škarica, uklanjanje škarica, deratizacija škarica, dezinsekcija škarica, prskanje škarica, špricanje škarica, trovanje škarica, tjerati škarice, otjerati škarice, što smeta škaricama, zamagljivanje za škarice, zamagljivanje protiv škarica, otrov za škarice, sredstvo za škarice, kako se riješiti škarica, škarice u stanu, škarice u kući, škarice na terasi, škarice u poslovnom prostoru, škarice u podrumu, škarice u špajzi, škarice u smočnici, škarice u stambenoj zgradi, škarice u kući, škarice u kuhinji  

Prehrana

Uholaža se često može naći na grožđu, plodovima jabuke, kruške, ali i u plodu breskve. Osim plodovima voća hrani se i nježnim dijelovima nekih biljaka, primjerice cvijeća i povrća. Ipak, hrani se i hranom životinjskoga podrijetla: biljnim ušima, krvavim ušima, grinjama i jajima leptira te je zbog toga od osobite važnosti njezina prisutnost u voćnjaku i vrtu. Korisna je jer regulira brojnost štetnika.  Po danu se uglavnom skrivaju, a po noći se hrane

RAZMNOŽAVANJE

Ženke uholaže čuvaju svoja jaja i neko vrijeme njeguju svoje mlade-ličinke. Ženka uholaže nakon parenja odloži manji broj jaja u jesen, a veći broj u proljeće, ukupno 20-90 jaja. Jaja su ovalna, bijela, odložena u specijalne komorice u tlu, koje ženka ukopava. U nedostatku hrane životinjskoga podrijetla poseže i za hranom biljnog podrijetla, kada može na štetu.Tijekom razvoja ličinke se presvlače oko 5 puta. Interesantno je da ženka čuva jaja dok se ne izlegnu, od gljivica i vlage, a potom štiti i mlade ličinke. Rijetko se među kukcima sreću znakovi takve roditeljske brige o jajima i mladima ili kontakti između starije i mlađe generacije. Većina kukaca samo položi jaja na pogodnom mjestu i ostavlja ih. Razvitak ličinke odvija se 5- 6 mjeseci, pa se već koncem srpnja mogu vidjeti odrasle jedinke nove generacije. Ima jednu generaciju godišnje. Tijekom razvitka ličinka se presvlači 4-5 puta. Ličinka nema krila. Od srpnja do listopada ženka se pari više puta, i to s različitim partnerima.Uholaza polaze jaja

 

STANIŠTE

Uholažino stanište treba tražiti na stablima u voćnjaku ili vrtu.  Tijekom dana obitava u mračnim i vlažnim staništima u voćnjaku ili vrtu, te se rijetko može vidjeti, osim ako se ne potraži ispod kamenja, trule kore, lišća ili među otpacima. Aktivna je tijekom noći, kada se i hrani. Uholaža se tijekom zime skriva u pogodnim skrovištima.No češće hoda nego što leti. Taj kukac danju obitava u mračnim i vlažnim staništima u voćnjaku ili vrtu, a aktivan je tijekom noći kada se hrani. Često se može naći na grožđu, plodovima jabuke, kruške, ali i u plodu breskve.

DEZINSEKCIJA UHOLAŽA STRIŽOVKI ŠTRIGA - ŠKARICA ;

DERATIZACIJA UHOLAŽA STRIŽOVKI ŠTRIGA - ŠKARICA

Najbolje sredstvo protiv uholaža štriga škarica strižovki bio bi kontaktni insekticid  kojega je potrebno aplicirati na površine kojima se uholaže štrige škarice strižovke kreću.Sredstvo za uholaže prska se po putevima kretanja štriga, u pukotine i procijepe između  pukotina u vrtnome namještaju, gredama sjenica i drugim rubovima. U tu svrhu otrovi protiv škarica, sredstva za strižovke moraju biti postojana, otporna na vremenske uvjete, ne ostavljati targove, biti bez mirisa, ne izazivati nadražaj kod kućnih ljubimaca i male djece, niti alergije u osoba koje su alergične.

Najbolje sredstvo za uholaže štrige škarice strižovke bio bi kontaktni insekticid  kojega je potrebno aplicirati na površine kojima se uholaže štrige škarice strižovke kreću.

Najbolji otrov protiv uholaža štriga škarica strižovki bio bi kontaktni insekticid  kojega je potrebno aplicirati na površine kojima se uholaže štrige škarice strižovke kreću.

Najbolje otrov za uholaže štrige škarice strižovke bio bi kontaktni insekticid  kojega je potrebno aplicirati na površine kojima se uholaže štrige škarice strižovke kreću.

Najbolji insekticid protiv uholaža štriga škarica strižovki bio bi kontaktni insekticid  kojega je potrebno aplicirati na površine kojima se uholaže štrige škarice strižovke kreću.

Najbolji insekticid za uholaže štrige škarice strižovke bio bi kontaktni insekticid  kojega je potrebno aplicirati na površine kojima se uholaže štrige škarice strižovke kreću.