Skip to main content Skip to footer

Stršljeni

DEZINSEKCIJA STRŠLJENA-DERATIZACIJA STRŠLJENA

dezinsekcija strsljena, suzbijanje strsljena, unistavanje strsljena, otklanjanje strsljena, kako ukloniti strsljene, kako se rijesiti strsljena, istrebljivanje strsljena, deratizacija strsljena, borba protiv strsljena, zaprasivanje strsljena, rijesiti se strsljena, se rijesiti strsljena, rijesiti strsljenova, mamac za strsljene, dezinsekcija strsljenova, suzbijanje strsljenova, prskanje strsljena, kako ubiti strsljene, strsljeni kako, strsljeni u, prskanje strsljena, spricanje strsljena, leglo strsljena, gnijezdo strsljena, gnijezdu, leglu, roj, roju, zajednica strsljena, zajednice, zajednicu, koloniju, kolonije, kolonija, kosnica strsljena, strsljenove, strsljenjak, gnijezda, strsjenjaka, kako se riješiti strsljena, deratizacija stršljena, deratizacija strsljena, deratizacija strsljena, deratizacija strsljena, deratizacija strsljena Samobor, deratizacija strsljena, deratizacija strsljena, kako riješiti strsljenove, kako se zaštititi od strsljenova; koga zvati za strsljenove, sredstvo protiv strsljenova, sprej protiv strsljenova, ubod strsljena, ugriz strsljena, raid_effect_strsljena, koga zvati za strsljenove, protiv strsljena, protiv strsljenova, za strsljene, za strsljenove, zaštita od strsljena, od strsljena, za , protiv, od, sredstvo, sredstva, sredstvima, otrov, otrovi,otrovima, gnijezdo, gnijezda, gnjezdo, gnjezda, košnica, košnice, kosnica, kosnice, stršljen, stršljene, stršljena, stršljan, stršljani, stršljana, stršljanima,stršljenova,strsljenova zagreb,rijeka,pula, karlovac,sisak,zapresic,gorica,u stanu, u kući, u kuci,u dimnjaku, u šupi, u supi, na tavanu,u tavanu, oko kuce, pomoc, ili, u , krovu, na sljemenu, na balkonu, na prozoru, uništiti, ih,se,riješiti, rješiti, rijesiti, unistiti,slike, izgled, izgleda,čega, bježe, cega, bjeze, klopka, sprej,klopke, zamke,lovle,lovka, zamka, deratizacija,uništavanje,unistavanje,naći, pronaći, napad, najezda, neprijatelj,alergija, forum, odbijanje, otklanjanje, otrov,otjerati, zaštita, zastita, obrana,prskanje,odijelo,insekticid,rješavanje,jesavanje, uklanjanje,slike, sezona, stanište,tjeranje, terapija, za glavu, žalacCijena suzbijanja-uništavanja dezinsekcije stršljena: od 1000 kn na više

Ljuti stršljen (Vespa crabro)

Ljuti stršljen (vespa crabro)IZGLED I GRAĐA

Stršljen je naša najveća osa. Glava i prsa su mu proširena sa smeđe-crvenim šarama, kao i na osnovici zatka. Krila crveno-smeđa. Glava iza očiju je vrlo proširena, a ženka je duga do 30 mm, a mužjak čak i do 5 cm. Aktivan je od lipnja do rujna danju i u sumrak, a otrov ima samo ženka. Na pepeljasto sivom gnijezdu izvana je nekoliko centimetara debela vrlo krhka ovojnica napravljena od prežvakanog drveta i njihove sline. Gnijezdo je promjera 30-40 cm, a u njega stane do 5000 jedinki. Prezimljavaju samo ženke koje u proljeće osnivaju nove zajednice. Stršljen je jedan od najopasnijih ljudskih neprijatelja u toplijem dijelu godine. Zamijetite li gnijezdo ili možda kojeg stršljena u letu, ne približavajte mu se već se što prije udaljite. Ubod stršljena može biti smrtonosan.

Koloniju, zajednicu ili gnijezdo započinje graditi ženka matica (sve radi sama), jedna od onih koje su uspjele preživjeti zimu. Gnijezdo gradi u rupama drveća, drvarnicama, vrbicima ili sličnim zapuštenim staništima pod krovovima kuća, na tavanima, u dimnjacima. U početku, većinom od sažvakane kore drveta (da dobije tanki celulozni materijal), gradi stanice saćastog oblika s otvorom prema dolje, otprilike pedesetak stanica, te u njih polaže jajašca. Uz sve to marljiva matica lovi kukce kako bi proteinima prehranila svoj prvi podmladak. A te ličinke, nakon samo dva tjedna, stasaju u odrasle stršljene i preuzimaju gotovo u potpunosti daljnje "građevinske radove". Jedino što matica, "kraljica majka" tada radi je polaganje novih jajašaca u nove stanice. Odrasli se stršljeni uglavnom hrane sokovima drveta i sokovima koje isisaju iz raspucanog voća , te drugim slatkim tvarima koje nađu u prirodi. Svoje ličinke i maticu hrane proteinima, najčešće prožvakanim dijelovima kukaca koje uspiju uloviti. Hrane se i kukcima poput ose. Samim time u vrtu i/ili okućnici stršljen je koristan insekt. Problem je da ne radi razliku između štetočina i korisnih kukaca. Pčele stršljen lovi obično u pčelinjaku ispred košnica, a nerijetko ukoliko su u mogućnosti ulaze i u samu košnicu. Unutar košnice im je posebno zanimljivo pčelinje leglo do kojeg dolaze boreći se protiv pčela i pritom ih ubijajući.

Razvijeno društvo stršljena ulovi dnevno u prosjeku oko pola kilograma kukaca.Revolucija
I sada pokušajte zamisliti situaciju: od jedne matice stršljena, od proljeća do jeseni, svaka 2-3 tjedna stasa nova generacija. Jedno gnijezdo tako može narasti i do 700-tinjak stršljena!stršljeni kako,stršljeni u

 

Kao i kod pčela, najviše ima radilica. Trutova nema puno, a oni i ovdje služe samo za oplodnju ženki. Početkom jeseni oni izlaze iz gnijezda na takozvane svadbene letove, za vrijeme kojih nastoje oploditi što više ženki. To im je ujedno i zadnja stvar koju će učiniti u svom životu, jer ubrzo nakon parenja ugibaju. Krajem jeseni, većina stršljena ugiba, zimu preživljavaju samo oplođene ženke koje će u proljeće započeti gradnju svojih novih nastambi. Nikad ne koriste staru nastambu nego uvijek grade novu. I tako sve kreće ispočetka. Stršljen za razliku od pčela leti i lovi ne samo po danu već i za vrijeme vedrih noći, osobito ukoliko su toplije. Radijus kretanja stršljena u potrazi za hranom je oko 1,5 - 2 km od gnjezda. VIDEO - nastanak gnijezda stršljena

GNIJEZDO STRŠLJENA U drugoj polovici kolovoza kolonija stršljena je na vrhuncu. Ogroman broj je letačica, a još veće je  gnijezdo. U tako velikom  broju odraslih stršljena ima i dosta „ratnika", opskrbljenih snažnim  otrovom, koji, ako se ne pazi, mogu biti izuzetno opasni. Kao prvo svako gnijezdo stršljena ima svoje  čuvare. Na ulazu u gnijezdo 24 sata dežura stražar i ako primijeti nešto sumnjivo u  blizini legla  odmah izlijeće i diže uzbunu. Ako smo ga mi izazvali i ako smo se nakon njegovog izletanja uplašili te  počeli mahati  rukama i nogama, možemo isprovocirati napad zajednice.

 Ako smo u našoj blizini primijetili povećan broj ovih insekata najbolje je pokušati locirati njihovo gnijezdo i u širokom ga luku  obilaziti.

U njihovoj blizini ne treba obavljati nikakve aktivnosti - igranje, kosidba, zavirivanje i sl. Također u  njihovoj blizini iritatna je  šarena odjeća, intenzivni mirisi i povećana buka.

 Ako su se smjestili tako da postavljaju ozbiljnu prijetnju onda ih je potrebno uništiti. I to i letačice i  svu koloniju.

Ubadaju po nekoliko puta glatkim žalcem koji ne ostaje u mjestu uboda na koži. Žalac je deblji i duži,puno dublje  prodre u kožu i jače boli i snažno otiče.

Alergijska reakcija najveća je opasnost i ubod u vrat, lice, jezik. Tada može doći do takozvanog Quinkeova edema (zatvaranja dušnika,gušenja i opasnosti po život).

 

Alergija se može pojaviti tada po prvi puta iako je nikada od uboda niste imali.

Najveći i naopasniji-Azijski stršljeni

 

 

 

Stršljene na visini suzbijamo specijalnim sprayem na teleskopskom mehanizmu kojeg aktiviramo sa niže točke

 

DEZINSEKCIJA STRŠLJENA-SUZBIJANJE STRŠLJENA

Uništavanje stršljena, otklanjanje kolonije zajednice stršljena započinjemo dobro zaštićeni i opremljeni.

Tvrtka ŠVAJGER uništava otkriveno gnijezdo stršljena te ga po mogućnosti sastružemo od podloge i nosimo sa  sobom ,što nije svaki put moguće.Većinom je tu problem riješen, no uvijek se može desiti da se iz nekog satelitskog stršljenjaka pokoji zaostali ili  zalutali stršljen pokuša vratiti u sada uklonjeno gnijezdo.

Tada je zbunjen i nakon par sati odustaje. Odlazi i najvjerojatnije ugiba bez sigurnosti kolonije.

Nipošto se ne smije prilaziti  neopremljen, nikako paliti gnijezdo, jer postoji opasnost od požara.