Skip to main content Skip to footer

Crni žohari

KAKO SE RIJEŠITI ŽOHARA-DERATIZACIJA za CRNE ŽOHARE te ŽOHARI zohara zohare zohari

KAKO SE RIJEŠITI CRNIH ŽOHARA ( DERATIZACIJA ŽOHARA) DEZINSEKCIJA-SUZBIJANJE CRNIH ŽOHARA - UNIŠTAVANJE CRNIH ŽOHARA)  i ŠTO ODBIJA ŽOHARE, ŠTO SMETA ŽOHARIMA 

CIJENA deratizacije žohara dezinsekcije uništavanja suzbijanja žohara crnih: od 412,50 kn ili 55 € na više prema CJENIKU

CRNI ŽOHARICrni žohar ili orijentalni žohar (Blatta orientalis)

neugodno izgleda na svijetloj podlozi. Ne spada u organizirane socijalne kukce (kao što su mravi) iako se skuplja u veće skupine, pa se laički govori o leglu gnijezdu žohara. U stvari radi se o staništima i skrovištima žohara, gdje se skupljaju privučeni hormonima feromonima.. Rijetko, ali je moguće postoje slučajevi zajedničkog prisustva i crnih i smeđih žohara u prostoru. Objasnit ćemo jednostavno, laicima pristupačnim tumačenjem, o kakvim se štetnicima radi te koje su njegove biološke i morfološke osobine,koji su zdravstveni rizici i opasnosti za ljude od crnih žohara. Ako Vam već to nešto govori, protivnci su koje poštujemo, ali vješto suzbijamo zahvaljujući iskustvu i stalnoj edukaciji.   

DERATIZACIJA CRNIH ŽOHARA-DEZINSEKCIJA CRNIH ŽOHARA odnosno borba protiv crnih žohara je zahtjevna i kada se pitamo "kako se riješiti žohara ?", govorimo o višekratnom uništavanju crnih žohara upotrebom različitih sredstava i tehnologija protiv crnih žohara ali gotovo nemoguće do istrebljenja crnih žohara već do suzbijanja crnih žohara na biološki minimum, prihvatljivu i podnošljivu razinu. Kada se pitamo koje je najbolje sredstvo protiv žohara odnosno najbolji otrov za žohare, radije se treba pitati koja je najbolja mjera protiv žohara, najbolja metoda suzbijanja , najbolji način za riješiti se žohara i najbolji uređaj protiv žohara. Odgovor je da i najbolja sredstva protiv žohara i najbolji otrovi za žohare ovise u primjeni koliko je dobra tehnologija koju koristimo, čime primjenjujemo sredstva za žohare, gdje primjenjujemo otrove protiv žohara i na koji način ne bi li žohari došli u izravan kontakt sa aktivnom tvari/aktivnom supstancom otrovne tvari protiv žohara.

METODE I UČINKOVITA SREDSTVA ZA BORBU PROTIV CRNIH ŽOHARA TVRTKE "ŠVAJGER",TEHNOLOGIJE I MJERE ZA BORBU SA CRNIM ŽOHARIMA ODNOSNO RJEŠAVANJE PROBLEMA S CRNIM ŽOHARIMA

 • PRSKANJE ŽOHARA CRNIH (zovu još i špricanje žohara ili zaprašivanje žohara - korištenje insekticida u tekućini otopini)

 • ZADIMLJAVANJE, DIMLJENJE PROTIV CRNIH ŽOHARA (suhi aerosol)

 • KLOPKE, LOVKE PROTIV CRNIH ŽOHARA (feromonski mamci oblikom kuglice za žohare ili valjčići za žohare tipa bumortin)tipa bumortin

 • ZAMAGLJIVANJE PROTIV CRNIH ŽOHARA (HLADNO-ULV ili TOPLO-vlažni aerosol)

 • ZAPRAŠIVANJE ŽOHARA PRAŠENJE PRAHom ZA DEZINSEKCIJU ŽOHARA (može sadržavati dijatomejsku zemlju i hormone) 
 • GEL PROTIV ŽOHARA – GELIRANJE PROTIV CRNIH ŽOHARA (hranidbeni mamac s insekticidom protiv žohara)

 • Prednosti gela za žohare pri suzbijanju žohara-dezinsekciji žohara               DEZINSEKCIJA ŽOHARA GELOM-GELIRANJE protiv žohara

 • DEZINSENSEKCIJA CRNIH ŽOHARA GELOM-GELIRANJEØ  neinvazivan bez višestrukog onečišćenja površina,inventara i namirnica ni potrebe za posebnom zaštitom ili ispraznjivanjem prostora 

  Ø  insekticid za izravnu brzu primjenu (gotov i pripremljen) pa štedi vrijeme

  Ø  insekticidni gel kremasti mamac za direktnu primjenu (bez prskanja izravno na kritične točke)

  Ø  bez mirisa i stvaranja neugodnosti za vaše potencijalene klijente i radnike u poslovnom i proizvodnom prostoru

  Ø  Ukusan je žoharima i privlači ih 

  Ø  dokazana visoka učinkovitost djeluje i do 3 mjeseca nakon  jedne aplikacije. 

  Ø  prikladan za uporabu na vanjskim i u unutarnjim prostorima, u kućama, skladištima, na javnim površinama, u školama, bolnicama, restoranima,        hotelima, kinima, kampovima, javnim i ostalim prijevoznim sredstvima, industrijskim postrojenjima (uključujući prehrambenu industriju), laboratorijima i sl.

  Ø  Žohari koji nisu došli u kontakt s mamkom obično se hrane izmetom i leševima drugih žohara, čime gutaju dovoljnu količinu aktivnih tvari koja bi bila smrtonosna stvara se lančani "domino"efekt, koji pospješuje učinkovitost gela i brzo dovodi do uništenja cijele populacije.

  Ø  Jednostavnost za aplikaciju i pristupačnost Gel se primjenjuje pomoću posebnog aplikatora (pištolja), koji omogućava preciznu dozaciju sredstva u kapljicama, na za to predviđenim mjestima.

  Ø  većina ih sadrži denantonium benzoat, gorki agens koji smanjuje rizik od slučajnog gutanja djece i ne-ciljanih životinjagel protiv žohara

 • AEROSOL GOTOVI SAMOISPRAŽNJIVI SPREMNICI

NAVEDENE MJERE DOBITNA SU KOMBINACIJA ZA SUZBIJANJE CRNIH ŽOHARA - UNIŠTAVANJE CRNIH ŽOHARA - BORBU PROTIV ODNOSNO UKLANJANJE ILI OTKLANJANJE CRNIH ŽOHARA.

Svaka od navedenih mjera uništavanja usmjerena je na biologiju, ponašanje žohara i mjesta pojave žohara u svrhu njihova otklanjanja.  Sredstva protiv crnih žohara djeluju na žohare kontaktno - dodirom, probavno-digestivno-ingestivno ili respiratorno-inhalacijom u dišne puteve insekata. Insekticidi mogu biti trenutnog" knock down" djelovanja ili produljenog-rezidualnog-ostatnog djelovanja i mogu imati efekt "istjerivanja"- flushing efekt.

STANIŠTA  CRNIH ŽOHARA i

·    VAN ZGRADE ŽOHARE NALAZIMO  cjevovodi, kanalizacija, septička jama, oronula žbuka, tegle s cvijećem. Vani se ponekad zadržava ispod kanti za smeće i tegli za cvijeće. Na vanjskim površinama crne žohare se može vidjeti ljeti ako su zbog nečega uznemireni ili su se na prenamnožili. U ljetnjim mjesecima tijekom noći  crni žohari izlaze na ulicu. 

    IZVAN STANA crne ŽOHARE SUSREĆEMO u objektima uvijek u prljavim, toplim i vlažnim prostorima kao što su podrumi  i drvarnice ,kotlovnice, smetlarnici, kanalizacija, suterenski prostori, tehnički prostori. Za razliku od smeđeg žohara crni žohar voli nešto hladnije prašnjave prostore kao što su mjesta između zemlje i temelja, ispod pločnika, kanalizacijskih odvoda i slivnika. Zimsku hladnoću crni žohar ne podnosi pa se zimi zadržava na toplim mjestima, uz uređaje za grijanje kotlovnice, te pod poklopcima kanalizacije ili toplovoda

    U STANU CRNI ŽOHARI danju se zadržavaju u raznim pukotinama u podu  ispod tapeta, lajsni pragova i dovratnika, linoleuma, tepiha, tapisona, često ispod i iza ormara, zidanih peći. Također crni žohar preferira drvene grede, lajsne (letvice), tapete i slično.  

        Žohari se boje svjetlosti, aktivni su tijekom noći. Crni žohar ispušta na daljinu vrlo neugodan miris. Jako su plašljivi i bježe na  najmanji šum. Crni žohari osjetljivi su na manjak vode. Crni žohari sporiji su od smeđih žohara.                                                                                                                                                                                                 

    U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA crne žohare nalazimo u skladištima, po podovima jer crni žohari izlaze iz slivnika i šahtova, oko dovratnika i pragova te oko drva ispod peći za pizzu. Crni žohari vole i mnoga druga mjesta kao što su daske ispod šanka ili pak šupljine ugrađenih sjedalica u separeima 

 

   GRAĐA I VELIČINA CRNIH ŽOHARA

·      Crni žohar  ima spljošteno tijelo, dužine oko 2,5 cm.. masnog je sjaja i tamno smeđe do potpuno crne boje.  

·       Crni žohar ima tri para dugačkih nogu  i duga pokretljiva ticala.  Glava mu je prekrivena štitastim prsnim kolutićem. Usni organi - čeljust prilagođeni su za grizenje. Odrasli crni žohari su veličine 20 – 25 mm, ženke crnog žohara na leđima imaju krilne jastučiće (nerazvijena krila). Ženke su nešto šire i izgledaju teže dok mužjaci imaju krila koja im prekrivaju oko ¾ leđa dakle kraće od tijela a nisu dobri penjači kao smeđi žohari.

RAZMNOŽAVANJE i RAZVOJNI CIKLUS CRNIH ŽOHARA

Ženka crnog žohara jajnu kapsulu veličine zrna graha nosi do 30 sati te je odlaže na skrovito, zaštićeno, tamno mjesto u blizini izvora hrane, živi podmladak koji pri pucanju ooteke (jajne čahurice-kapsulice) izlazi van brzo se razmnožava. Ličinka (nimfa) se razvija nepotpunom preobrazbom, gdje je ličinka slična odraslom insektu. Ooteke jajne čahurice crnih žohara su podložne isušivanju, napadu gljivičnih bolesti, a pri nedostatku hrane kanibalizmu drugih žohara.

Ooteka crnog žohara sadrži 16 jajašaca iz kojih se kroz 60 dana razvijaju nimfe. Nimfe se presvlače 7-10 puta, a njihov razvoj, ovisno o životnim uvjetima traje od šest mjeseci do godine dana. Za razliku od drugih vrsta u njima se nalaze larve. Jedna ooteka daje do 16 larvi, a broj ooteka u toku života ženke varira po različitim autorima od 18 do 50.

PREHRANA CRNIH ŽOHARAipc

Svežder je, crni žohar jede hranu biljnog i životinjskog porijekla. Crni žohari se hrane ostacima namirnica, ali grizu i kožu, papir, drvo, tkaninu organskog porijekla. U starim knjigama crni žohar jede ljepilo, a može jako dugo opstati bez hrane.

ŠTETA ZA LJUDE I IMOVINU

Vrsta koja su se prilagodile životu uz čovjeka predstavljaju veliki higijenski problem za čovjeka.

Prehrambene proizvode crni žohari zagađuju svojim izmetom i prisutnošću. Crni žohari uzročnici su i mnogih alergija u odraslih i djece, dokazano je da kod djece mogu izazvati astmu. Alergeni se nalaze u slini žohara, fecesu, sekretima, ljuskama oklopa i mrtvim tijelima žohara.Crnim žoharima pogoduje nečistoća jer se hrane ostacima hrane. Najčešće crne žohare možemo pronaći u skladištima, kuhinjama, kupaonama (potrebna im je voda za razvoj) i sl. Pošto su noćne životinje dosta ih je teško za otkriti, otporni su na insekticide, sposobni su dugo preživjeti bez hrane i zato za čovjeka predstavljaju veliku i stalnu opasnost kao mehanički vektori prijenosa (prenositelji) zaraznih bolesti (salmonela, stafilokok, tuberkuloza, šigela, dizenterija, tuberkuloza, kolera, tifus) Nalaz žohara u svakom slučaju upućuje na loše higijensko-sanitarne uvjete objekta.

CRNI ŽOHARI /blatta orientalis/ LIVE- YouTube                    

KLIK -DERATIZACIJA DEZINSEKCIJA DEZINFEKCIJA ŠVAJGER NA FACEBOOKU