Skip to main content Skip to footer

Moljci brašneni, žitni, skladišni

Leptirići bromčanih, sneđih ili sivih krila s uzorkom

DEZINSEKCIJA MOLJACA-DERATIZACIJA MOLJACA te za MOLJCE općenito

Najbolje sredstvo protiv moljaca

Najbolji otrov protiv moljaca

Najbolji otrov za moljce

Najbolje sredstvo za moljaca

najbolje sredstvo protiv moljaca

Najbolji insekticid protiv komaraca

Najbolji insekticid za moljce

DEZINSEKCIJA MOLJACA - SUZBIJANJE MOLJACA (UNIŠTAVANJE OTKLANJANJE MOLJACA) I O MOLJCIMA OPĆENITO                                                            FACEBOOK ŠVAJGER-link

moljci, dezinsekcija moljaca, deratizacija moljaca, suzbijanje moljaca, uništavanje moljaca, uklanjanje moljca, otklanjanje moljaca, lovke za moljce, prskanje moljaca, špricanje moljaca, klopke za moljce, sredstva protiv moljaca, ljepljive trake, ljepilo protiv, ljepilo za, sredstvo protiv moljaca, sredstvo za moljce, otrov protiv moljaca, otrov za moljce, moljci u ormaru, moljci u kuhinji, sprej protiv moljaca, sprej za moljce, kako se rijesiti moljaca, kako se rjesiti moljaca, kako rijesiti moljce, protiv moljaca, u ormaru, u stanu, u kuhinji, dm, prirodno,za, protiv, kuhinjski, da li, uništavanje, sredstvo protiv moljaca, sredstvo za moljce, tekstilni, moljac, otrovi, kako, ih, se ,riješiti, rješiti, rjesiti, rijesiti, raid, u hrani, izgleda, iz brasna, izgled, izgledaju,  odjeći,u odjeci, u, na, krevetu, namirnice,u kuci,crvi, u robi, u tepihu, u kavi,

 

Zitni ,brasneni moljac

moljciezinCijena suzbijanja-uništavanja dezinsekcije moljaca: od 70 eura na više

Treba znati prepoznati vrstu moljaca

- radi li se o kuhinjskim moljcima npr. brašneni moljac i žitni moljac.  Brašneni ili žitni moljac smeđkaste je do pepeljasto sive boje

Tekstilni moljac (sukneni moljac) kremasto je blijedo-žućkaste boje s malo sjaja. 

NAVIKE, PONAŠANJE I BIOLOGIJA MOLJACA

Moljci izbjegavaju svjetlost, stoga ih nalazimo tamnim mjestima kao što su ormari i tavani. Često se kasno primjeti navala moljaca, tzv. najezda moljaca (infestacija moljcima) kada je napad moljaca na kuću odnosno stan te inventar odnosno imovinu već dobrano odmakao. Moljci mogu napasti da kuću puno prije nego što se primjeti njihovo prisustvo. 

Štetu rade larve moljaca, a ne odrasli, rasplodni i krilati oblici. Larve moljaca uništavaju odjeću, tapecirani materijal namještaja, zavjese, vunene predmete, tako da preferiraju odjeću od materijala životinjskog porijekla. Oni najviše vole tkanine životinjskog porekla. Moljci mogu izgristi pulovere, kapute, deke, tepihe, tepisone, staze, prostirke i tapiserije, ukrase i suvenire, poplune, jastuke i igračke. Moljci izbjegavaju sintetiku, ali ako im se nađe na putu svladati će i nju.

 Kako moljci dolaze unutar kuće? Zaraza? Širenje? Nastanak

Moljci ulaze u stambene prostore tako što ulijeću kroz otvorena vrata ili prozor ili se slučajno unesu preko zaraženih prehrambenih proizvoda, infestiranih biljaka, na inficiranim tkaninama ili na odjeći.

Moljci nanose štetu na odjeći i tekstilu, ali moljce privlače i različiti drugi prirodni materijali, uključujući svilu, kosu, krzno i perje

Sukneni odnosno tekstilni moljcu (moljac tkanine ili kućni moljac) 

Tekstilni ili sukneni moljac

PREPORUKE ZA SPREČAVANJE ULASKA MOLJACA U PROSTOR, SPREČAVANJE ZARAZE MOLJCIMA

Zaštititi se od moljaca, spriječiti unos odnosno ulazak moljaca trebamo tako što ćemo

 Odbiti moljce- kako odbiti moljce odnosno otjerati moljce

 Moljci ne vole cimet, kamfor, lavandu, lovor, mentu, citrusi sa svojim eteričnim uljima protiv moljaca smetaju moljcima. Korištenje ovih biljaka koje odbijaju moljce samo po sebi pomoći će vam da se otarasite moljaca. Sredstva protiv moljaca kao kamfor djeluju kao repelent za moljce, a otrov za moljce paradiklorbenzen ili naftalin opasan je za primjenu u stanu.

 Obaviti pretragu pregled protiv moljaca , detekciju moljaca odnosno inspekciju protiv moljaca

Pojavu moljaca ili smanjiti broj moljaca, možemo tako što ćemo obaviti pregled svih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda biljnog porijekla koji se unose u kući, stan ili dom iz trgovine ili proizvodnje.

Često se zaboravlja hrana za kućne ljubimce i proizvode od žitarica.

Zbog zaraze suknenim odnosno tekstilnim moljcima (moljci iz tkanine) potrebno je provjeriti odjeću, tapecirani namještaj, tekstil, suvenire i obloge, tkanine i tepihe prije prije nego što se unesu u kuću, na posao ili u ured.

ŠTO KADA SE VEĆ POJAVLJUJU MOLJCI U KUĆI, U STANU, U KUHINJI ILI SU MOLJCI U ORMARU?

Znakovi, znaci odnosno simptomi postojanja moljaca u kući ili stanu

Prepoznavanje, otkrivanje postojanja moljaca u kući ili stanu u velikoj mjeri ovise od vrste. U zatvorenom prostoru, moljci se otkrivaju jer lete po prostorijama. Moljci se otkrivaju i kada se zamijeti šteta na tkanini. Moljci mogu ostaviti oštećenja na namirnicama. Neki moljci će ostaviti svoj izvor hrane kada je vreme za učahurenje. Lutka-kukuljica moljca odnosno čahura moljca se može vidjeti u uglovima/rubovima ormara, ladica ili zidova, na stropovima. gdje ostaje do trenutka sazrijevanja odraslog moljca koji iz čahure izlazi van (potpuna preobrazba -metamorfoza)

Čišćenje- generalno temeljito čišćenje

Za sve vrste moljaca pa i protiv suknenih moljaca, moljaca u tkanini vitalno je čišćenje, usisavanje, pranje, premetanje robe. Vrećicu usisavača zamijenite ili ispraznite spremnik na otvorenom. Obloge za police osvježite i promjenite prođite laganom otopinom octa, dezinficijensa ili detergenta.

 Klopke za moljce- Lovke za moljce-Zamke za moljce

Insekticidi koji djeluju na kućne moljce u stanu, osobito na kuhinjske moljce i to brašnene ili žitne moljce ne preporučaju se za upotrebu u blizini skladištenja hrane ili namirnica. Ljepljive zamke odnosno ljepljive lovke dostupne su u svim većim trgovinama. Klopke za moljce natopljene su feromonima pa jako privlače moljce. Moljci se zalijepe na ljepilu za moljce i ugibaju.

Moljce jako privlači i svjetlost, osobito UV pa postoje i lampe za moljce. Time ćete spriječiti razmnožavanje i širenje moljaca obzirom da se jedinke moljaca ne mogu pariti .

Moljci neće odložiti odnosno postaviti jaja/jajašca u kuhinji ili u ormaru te ćete se riješiti moljaca privremeno. To neće uništiti moljce već ćete dobiti jednu borbu protiv moljaca obzirom da nećete imati nova jaja u kuhinji i daljnju borbu sa zarazom moljcima. Korištenje samo zamki neće riješiti vaš problem s moljcima. Dugotrajno moljce ukloniti možete jedino profesionalnim mjerama suzbijanja moljaca poput prskanja i zamagljivanja protiv moljaca ili pak zadimljavanjem odnosno dimljenjem protiv moljaca.

 Dezinsekcija moljaca – uništavanje i istrebljivanje moljaca

Ako se ne uspijete sami riješiti moljaca, suzbiti moljce na manju pojavu i odlučite kvalitetnije otarasiti se moljaca tada Vam nudimo uslugu dezinsekcije moljaca.

 Deratizacija moljaca je krivi pojam jer se radi o insektima ne o glodavcima.

 Tvrtka ŠVAJGER pruža kvalitetnu i profesionalnu uslugu dezinsekcije, otarasite se moljaca.

Koriste se metode hladnog ULV zamagljivanja (zovu ga još i aerosolizacija) ili zadimljavanja (dimljenja) koje omogućavaju da insekticid uđe i u najnedostupnija skrovišta larvi ili odraslih insekata