Skip to main content Skip to footer

Mravi, mravci, o mravima i za mrave

DEZINSEKCIJA MRAVA - DERATIZACIJA MRAVI

DEZINSEKCIJA MRAVA - DERATIZACIJA MRAVI I ZA MRAVE

mrava, mrave, mravi, kako se rijesiti mrava, rijesiti mrave, kako se rjesiti mrava, rjesiti mrave, dezinsekcija mrava, deratizacija mrava, protiv mrava, za mrave, protiv_mrava_u_stanu_kuci, od mrava, otklanjanje mrava, otkloniti mrave, uklanjanja mrava, sa mravima, s mravima , o mravima, dezinfekcija mrava, ukloniti mrave, suzbijanje mrava, suzbiti mrave, istrebljivanje mrava, istrijebiti mrave, trovanje mrava, otrovati mrave najbolje, otrov, prah, prasak, kucice, gel protiv mrava, gel za mrave, gel protiv mravi, sredstvo protiv, sredstvo za, sprej protiv mrava, sprej za mrave, mjere protiv mrava, zastita protiv prava, servis protiv mrava, sluzba protiv mrava, servis za mrave, sluzba za mrave, prskanje protiv mrave, prskanje za mrave, sprečavanje pojave mrava, tretman protiv, zaprasivanje, spricanje protiv mrava, borba protiv mrava, problem mrava, problem s mravima, u zidu, u kuhinji, u hrani, u sobi, u kupatilu, u kupaonici, najezda mrava, invazija mrava, mravinjak, iskorjenjivanje mrava, zuti mravi, crveni mravi, leteci mravi, letecih mrava crni mravi, faraonski mravi, protiv mravaca, od mravaca, kolonija, leglo mrava, gnijezdo mrava, roj mrava, ubijanje mrava, ubiti mrave, boriti se protiv mrava, prirodno protiv mrava, kucnih mrava, osloboditi se, mrava forum, mravi forum, najbolje protiv mrava, najbolje za mrave, raid protiv, raid za mrave, biokill, biokil za mrave, biokil protiv mrava, pitroid za mrave, pitroid za mrave, mravocid, insekticid za mrave, insekticid protiv mrava, sta protiv mrava, sta za mrave, nesto protiv mrava, nesto za mrave, zivotni vijek mrava, matica mrava, kraljica mrava, vrste mrava, sredstva protiv, otrovi protiv, effect protiv, effect za, bros protiv, bros za, kucice protiv, kucice za, granule za, granule protiv, sto za mrave, sto protiv mrava, mravi u stanu, mravi u kući, mravi u kuhinji, mravi u fasadi, mravi na tavanu, mravi u, mravi pod, mravi ispod, mravi naveliki mravi, mali mravi, sitni mravi, krilati mravi,pomoć, u kuci, kupaoni, kako, ih, se ,riješiti, rješiti, koji, lete, sa, krilima, jedu drvo, izlaze iz parketa, faraoni, iskustva, ujedaju, po,

Cijena suzbijanja - uništavanja dezinsekcije mravi: od 50 eura na više   (pogledati CJENIK)

DEZINSEKCIJA mrava (žuti mravi ili faraonski mravi, crni mravi ili obični mravi, leteći mravi, kućni mravi, šumski mravi),

Nazivi za mrava: mrav/mrave  SLO mravlje, ENG ant ants, NJEM ameise ameisen

Deratizacija mrava krivi je izrazMRAVI U AKCIJI

Borba sa žutim ili crnim mravima, suzbijanje mrava, prskanje mrava, špricanje mrava, zaprašivanje mrava radi uklanjanja mrava obavlja se obzirom da su mravi puzeći insekti, na način, da se sredstvo protiv mrava, dakle otrov protiv mrava odnosno insekticid za mrave u tekućem stanju , u otopini insekticida na podlogu rasporedi na što veću kontaktnu površinu gdje su se mravi u stanu, mravi u kući odnosno domaćinstvu unutar zgrade ili objekta npr. lokala slastičarnice, candy shop-a,  crni ili mravi žuti pojavili ili se kreću.

KAKO SE RIJEŠITI MRAVA ? Kad želimo suzbiti žute faraonske mrave, Prije svega govorimo o dezinsekciji (bez-insekata), a ne o deratizaciji mrava.

Borna kiselina koju neki propagiraju je OTROVNA i ne smije se koristiti za zaprašivanje mrava. Zbog toga Vam je u ljekarnama ne smiju i ne žele prodati. Bornu kiselinu ne koristimo niti mi. Ako već želite biti sami svoj majstor, kupovna sredstva za mrave jesu tzv. kućice protiv mrava, kućice za mrave, sprej za mrave tipa biokill ili Raid za mrave, raid protiv mrava, eventualno Neopitroid. Kada najezda mrava eskalira u invaziju, tada kao kvalificirana stručna služba za dezinsekciju nastupamo mi sa otrovom za mrave a koji ne smeta ljudima i životinjama. 

KAKO PRIPREMITI PROSTOR ZA DEZINSEKCIJU MRAVA -link na upute              FACEBOOK ŠVAJGER-link

Postupak pripreme prostora prethodi dezinsekciji - suzbijanju mrava što znači da treba zaštititi površine, posuđe i pribor te namirnice, uređaje, hranu ili najbolje hranu ukloniti. Isto tako treba otkloniti i odmaknuti sve elemente namještaja od zida i međusobno a kako bi sredstvo protiv mrava, otrov za mrave došlo u kontakt  sa mravima tamo gdje su utvrđeni putevi kretanja mrava ili staništa mrava. Najbolje sredstvo protiv mravi ili nabolji insekticid za mrave je onaj koji dovodi to brzog i trajnog učinka, a da pri aplikaciji ne ostavlja vidljive tragove i neugodan miris. Prirodno sredstvo protiv mrava kao što je buhač (pitretrin) u stvari djeluje kao otrov za mrave i može svojim raspadom i otapanjem u vodi ugroziti ribu. Nije baš ekološki.

Psi i mačke, pogotovo ptice ili kornjače, dakle kućne ljubimce, pri uklanjanju svih insekata, tako i mrava  treba ukloniti a krletke i akvarije u slučaju da je to nemoguće, tada pokriti.

Možemo govoriti o dezinsekciji suzbijanju faraonskih žutih mrava, uništavanju faraonskih mrava ili borbi protiv mrava. Obzirom da su sredstva za borbu protiv mrava ciljano plasirana i ograničena na jedan stambeni prostor nipošto ne možemo  govoriti o trajnom rješavanju problema s mravima bez da se protiv mrava tretira čitav objekt ili čitava zgrada. Time ne želimo obeshrabriti korisnike,  već im dati do znanja da  je trajnost dezinsekcije protiv svih vrsta pa i faraonskih žutih  mrava ovisna i o susjedima pa čak i o dobrosusjedskim odnosima. Znači da radi djelovanja na mrave insekticidom protiv mrava treba poprskati sve pukotine u stanu i oko njih. Faraonski žuti mravi tamo izlaze (oko vode, instalacija, strujnih sklopova) i ulaze (dovratnici i pragovi vrata, prozori)  Borbu sa mravima kvalitetno se može dobiti postupkom špricanja ili prskanja protiv mravao dnosno špricanjem ili prskanjem za mrave. U novije doba kao metoda izbora koristi gel protiv mrava ili gel za mrave koji sadrži malu količinu insekticida protiv mrava, a koji tim otrovom protiv mrava i metodom geliranja protiv mrava na mjesta njihova kretanja, njihovih legla ostavlja otrove za mrave koji će ne samo usmrtiti napasne mrave nego će ih oni unijeti u gnijezdo (mravinjak) i tamo aktivnom tvari insekticide nahranit će maticu - kraljicu majku i larve mrava - ličinke mrava. Ukoliko ne koristimo tekuća sredstva protiv mravi koristit ćemo i metodu zaprašivanja te tako zaprašivanjem protiv mrava unijeti insekticidni prah na puteve kretanja ili u koloniju, zajednicu mrava koju još nazivamo i mravinjakom. Pri prskanju, špricanju ili zaprašivanju treba voditi računa da se ne onečiste površine u svakodnevnoj uporabi, odnosno nakon provedenog postupka istrebljivanja mrava te površine treba oprati.

Faraonski ili žuti mravi (Monomorium pharaonis) - česti mravi u stanovima i stambenim zgradama.

IZGLED i PORIJEKLO  Faraonskih (žutih mrava) ŽIVOT MRAVA video

Najznačajniji problem su žuti mravi ili "faraonski mravi" koji su vrlo sitni do dužine tijela 1,5-2 mm, žute do crvenkaste boje ali se u velikim nakupinama  skupljaju na hrani. Često nas ljudi pitaju kako spriječiti pojavu mrava, kako se zaštititi od mrava. Gotovo ništa nije moguće ostaviti na otvorenom. Stoga ugroženi stanari izmišljaju razne vješalice, stalke, kuke. Kuhana hrana i svježi kruh spremaju se u frižidere odmah po završetku pripreme. Često se uvlače u svježe oprano rublje, razne elektroničke uređaje, a nekada kada su se koristile i u VHS kazete. Izlaze iz gotovo svih rupa i pukotina, tako da je izraz "najezda mrava" odnosno navala mrava dobar opis događaja. Njihovi su mravinjaci negdje u zidovima, ponekad u uređajima i ladicama namještaja koji se dugo ne otvara. Žive s ljudima i njihovi su pratitelji. Mrave nalazimo u stambenim zgradama (kolektivnom stanovanju) te u poslovnim zgradama. Sumnja se da u zgrade ulaze još u materijalima i smjesama za zidanje i žbukanje. Također njihove se populacije povećavaju s porastom topline. Mravi napadaju slastičarnice, candy shopove, mesnice i ribarnice, dječje vrtiće .

Porijeklom su iz tropskih i suptropskih krajeva odakle su se proširili po cijelom svijetu. Prezimljavaju zahvaljujući dobro grijanim zgradama, s centralnim grijanjem i prisustvom hrane. Mravi naseljavaju  topla mjesta na kojima je prosječna temperatura iznad 26°C. Prehrana mrava ove vrste je raznolika, no preferiraju šećere, meso i krv. 
Specifično je za ovu vrstu da u jednoj koloniji može biti i do 2000 kraljica uz mnoštvo radilica.  Stvaraju enormno velike kolonije i do nekoliko milijuna radnika i nekoliko tisuća kraljica.

 GRAĐA FARAONSKIH ŽUTIH MRAVA

dezinsekcija mrava_faraonski_mrav

U  leglu mrava mravinjaku ili gnijezdu mrava nalazimo matice (kraljica), mužjake i radilice. Radilice su kod ove vrste vrlo male – od 1,7 do svega 2,3 mm ravnomjerne žućkasto-crvenkaste boje. Mužjaci su veličine 2,8 do 3  mm, crno-smeđe boje i svijetložutim ticalima i nogama. Kraljica može narasti od 3,5 do 4,8 mm, smeđkasto-žute je boje s nešto tamnijom glavom i  crnim oznakama na zatku.
Kod mužjaka (kojih je najmanje u koloniji - gnijezdo leglo mrava)  i kraljica se prije oplodnje razvijaju krila, a koja im otpadaju odmah posle "svadbenog" leta i pronalaženja pogodnog mjesta za stvaranje  nove kolonije mrava. Radilice su najbrojnije u koloniji žutih mrava, veličine 1,5-2 mm. Boja im varira od žute do crvene. Nemaju krila, a usni aparat im je dobro razvijen i služi za odgrizanje komadića  hrane i obranu kolonije. Uloga mužjaka je da oplode ove ženke i posle toga ubrzo uginu. Žuti mravi voli tople i vlažne sredine u kojima ima velike oscilacije u temperaturi tokom cijele godine.

NAČIN ŽIVOTA FARAONSKIH ŽUTIH MRAVA

Prebivalište : da bi preživjeli, mravi se skupljaju i zadržavaju na mjestima s umjetnim izvorom topline.

·     Osnovna karakteristika žutih kao i ostalih vrsta mrava je u tome što žive u kolonijama. Obzirom na veličinu vrlo ih je teško uočiti stoga i ne čudi da se infestacija otkriva tek kada zbog veličine kolonije  mrava radilice u potrazi za hranom izlaze iz zajednice mrava-gnijezda u velikom broju.
Osnivanje kolonija kod ove vrste je vrlo uspješno zahvaljujući izgradnji dodatnih mravinjaka. Oplođene ženke tako lutaju po zgradi i uz pomoć radilica osnivaju nove mravinjake čime se zaraženost prostora i površina kretanja kolonije mrava znatno povećava. Obzirom da vole topla i vlažna mjesta, mravinjake rade duboko u zidovima, dvostrukim podovima odnosno stropovima. Faraonski mrav gradi mravinjake  u zidovima, ispod podova, iza peći, te u raznim komadima namještaja, toplinskim stanicama, a komuniciraju i šire se cjevovodima (toplovod, vodovod, plinovod, cijevi za ventilaciju, kanalizaciju), raspuklinama u zidovima, različitim šupljinama i rascjepima a za mravinjak traže bliski neophodni izvor vode. Mravi se šire i elektroinstalacijama, ambalažom, hranom za kućne ljubimce, namirnicama, rubljem iz praonice (primjerice u bolnicama). Mravi se zadržavaju u smočnicama i kuhinjama, gdje nalazi dovoljno hrane. Mravi se šire i skupljaju po stanovima, pa i onim na gornjim etažama višekatnica. Sitni faraonski mravi lako prolaze i kroz uske pukotine, te nesmetano prelaze iz stana u stan, iz etaže u etažu, iz ulaza u ulaz, odnosno iz zgrade u zgradu. Kako se faraonski mrav zadržava na toplim mjestima, to mu je i razvoj ubrzan, pa tijekom godine može imati veliki broj generacija. To je i razlog da se mravi šire brzo unutar stana, ali se vrlo brzo raseljava i u ostale stanove tog objekta, pa i u susjedne objekte. Mravi borave u pukotinama u zidu, ispod fasada u raznim izolacijskim materijalima, mravi vole boraviti ispod dovrataka i prozorskih okvira, šire se po kućama i sobama po katovima hodajući po svim tipovima instalacija, čak i električnih, mravi ulaze u domove i kroz razvodne kutije, mravi uzlaze kroz prekidače i utičnice, mravi se skupljaju unutar kuhinjskih i drugih stolova i ormara, ulaze u viseće police, ulaze čak i u frižidere. Vrlo često se mogu naći i u ormarima za veš.

Pri širenju mravi odabiru puteve i uvjete koje im osiguravaju potrebitu količinu hrane i vode. 

Već se dugo zna da mravi komuniciraju pozitivnim feromonima kojima jedni drugima poručuju gdje ima vode ili hrane Sada se pokazalo da imaju i negativne feromone kojima se sluze kako bi druge mrave odvratili s uzaludnog puta otkrili su znanstvenici sa sveucilista u Sheffieldu d

Faraonski mravi luče te pozitivne feromone na kritičnim mjestima odnosno raskrižjima kako bi naputili ostale mrave na hranu ili vodu odnosno negativne feromone  kako bi obavijestili druge  mrave da zaostataka ili izvora hrane ili vode nema  

RAZVOJNI CIKLUS i RAZMNOŽAVANJE  FARAONSKIH ILI ŽUTIH MRAVA                                   FARAONSKI MRAV hrani larvu VIDEO                                          FARAONSKI MRAVI uz KRALJICU MATICU

Faraonski žuti mravi uz maticuŽenke faraonskog mrava počinju nesti jaja već nakon šest do devet dana po izlijeganju. Razmnožavaju se na taj način što oplođene ženke slažu jaja u staroj koloniji ili pak traži pogodno mjesto u istoj ili drugoj zgradi za formiranje nove kolonije. Razvoj mrava je brz. Cijeli razvojni ciklus  jedne generacije mrava od polaganja jaja do pojave odraslih mrava na temperaturi 27°C traje svega 30 dana.

Razmnožavanje : od jajašca do odraslog insekta – IMAGA vremenski treba 45 dana. Ženke mogu živjeti 39 tjedana i položiti do 400 jajašaca. Mravi radnici mogu živjeti do 10 tjedana.

ŠTETNOSTI IZAZVANE MRAVIMA se najčešće su vezane uz hranu i onečišćenje površina u domu.

Prisutnost mrava u stanovima je nepoželjna, poput mrava u kućama ili stambenim zgradama, budući da zagađuju hranu i čine mnoge neugodnosti. Mravi u stambenim zgradama se pojavljuju u kuhinjama, ostavama i kupatilima. Do ovih prostorija pronalaze razne puteve kroz zidove i pod. Najustrajniji su i najteži za kontrolirati od svih komercijalno važnih vrsta (kao npr crne ili obične kućne mrave)

NAGRIZANJEM - oštećuju razne odjevne predmete koje rupičasto izgrizaju, uznemiruju djecu i odrasle osobe koje borave u stanu, zavlačeći se ispod odjeće i sl.

·       DODIJAVANJE  faraonski mravi nisu agresivni i ne bodu.

Faraonski mrav za hranu koristi različite prehrambene proizvode, bilo da su biljnog ili životinjskog podrijetla. Vrlo često, mravi se zavlače u kruh, razne vrste peciva, kolače, suho meso i slične živežne namirnice. No kako za hranu koristi i uginule kukce, primjerice žohare, zatim uginule sitne glodavce i neke druge uginule životinje, on može prenijeti i neke zarazne bolesti

Različite studije su pokazale da obzirom na njihovu brojnost, ovi mravi mogu biti vektori različitih zaraznih bolesti kao što su salmonela, streptokoki, stafilokoki... u jednom istraživanju je dokazano da mogu prenositi sljedeće bakterije: Enterobacter agglomerans, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Gemella haemolysans, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus acidominimus i Staphylococcus lugdunensis. U bolnicama mogu prenositi i uzročnike bolesti visokootporne na lijekove (MRSA), te biti uzročnici različitih alergijskih reakcija. Ukoliko uđu u električne aparate, mogu izazvati vrlo veliku štetu uzrokujući kratke spojeve i uništavanje kablova. Mravi koriste raznovrsnu hranu. Najradije napadaju šećer, džem, med, kolače, torte, suhomesnate proizvode, kruh i slično. U nedostatku hrane skupljaju se na uginulim žoharima,  na prljavom vešu, te tako mogu preneti zarazne bolesti.

Mravi su porodica insekata koji žive u velikim populacijama i kolektivnim ponašanjem te dezinsekciju mrava (uništavanje - istrebljivanje mrava) treba sagledati sa strane njihovog ponašanja i biologije...Mravi su s jedne strane korisni obzirom da sprečavaju nakupljanje ostataka u prostoru, a time organskih tvari koja su podloga za razmnožavanje mikroorganizama. Naravno da se time sprečava stvaranje neugodnih mirisa raspadanja  te pojava zaraza. S druge strane naravno da po svojem putu "prikupljaju" mikroorganizme i nanose ih na hranu. Žive organiziranom hijerarhijom podređenom kraljici-matici, njenoj potrebi za prehranom u svrhu reprodukcije. Tu su radnici, vojnici, ličinke ,jaja. Mravi su i srodnici osa, pčela i stršljena koje također pokazuju ova obilježlja života, ponašanja i hijerarhije.

Dalje su tu opće poznati i rašireni obični crni mravi (Lassius niger) koje poznajemo u prirodi, izvan objekata ili više u manjim zgradama i privatnim kućama pod nazivom kućni mravi.

Suzbijanje crnih mrava, odnosno uništavanje mrava ili uklanjanje mrava, te sredstva za borbu protiv crnih i svih drugih mrava su slična a odgovor na pitanje kako uništiti mrave leži u kvalitetnom i detaljnom tretmanu ulaznih prostora u objekt jer su crni mravi u pravilu insekti iz okoliša a ne unutar objekta. No nije isključeno da ih bude u improviziranim vrtovima, zelenilu za uređenje prostora ili teglama za cvijeće.

 Ljeti u tijeku ciklusa crnih šumskih mrava Formica ruffa -pojavljuju se i veliki leteći mravi