Skip to main content Skip to footer

Babure

DEZINSEKCIJA BABURA -DERATIZACIJA BABURA

BABURE-primjerBabure ili mokrice ((Oniscoidea), podred viših kopnenih rakova jednakonožaca (Isopoda) sa 7 pari nogu. Žive na kopnu, u slatkoj vodi i moru. Kopneni oblici žive pretežno na vlažnim mjestima pod otpadcima.kako, se, riješiti, buba,bube, loptice, loptica, klupčasta, babura, babure, baburama, mokrica, mokrice,mokricama, lopticama, kukci, insekti, baburi, baburu, zaštita od babura,za, protiv, pomoć,pomoc,zastita, suzbijanje babura, uništavanje babura, unistavanje babure, otklanjanje babura, uklanjanje babura, deratizacija babura, dezinsekcija babura, otrov za babure, trovanje babura, zamagljivanje za babure, zamagljivanje protiv babura, sredstvo za babure, sredstva, kako se riješiti babura, kako se riješiti babura u sobi, kako se riješiti babura u stanu, babure u objektu, babure u prostoru, kako riješiti problem babura, kako istrijebiti babure,postupak dezinsekcije babura, priprema stana za suzbijanje babura, kako otjerati babure, djeluje na babure, djelovanje na babure, tjeraju babure, tjeranje babura, što smeta baburama, sprej protiv babura, sredstva protiv babura, zamke za babure, klopke za babure, trajno uklanjanje babura, trajno otklanjanje babura, koliko košta deratizacija babura, cijena suzbijanja babura, cijena dezinsekcije babura, cijena deratizacije babura, cijena uništavanja babura, deratizacija babura besplatna, kako prepoznati babure, odakle dolaze babure, pripremiti stan za prostor ili sobu za suzbijanje babura, odakle dolaze babure, kako sam dobio babure, znakovi prisutnosti babura, znakov, simptomi, pojava, navala, najezda, invazija, prisustva babura, prijenos babura, babure najezda, napad babura, zaraza baburama, cijena,otjerati,sprijeciti, odbiti, spriječiti,insekticid,koliko, kosta,košta, stoji

ZDRAVSTVENA VAŽNOST    Babure dolaze do nastambi, plaze u kuće, hotele izazivajući estetske nelagode. One ne mogu nanijeti štetu. Baš naprotiv, one su korisne jer razlažu mrtve biljke i ne prenose nikakve bolesti.

STANIŠTE I BORAVIŠTEKlupčasta babura (Armadillidium vulgare)

Babura/Mokrica je vrsta rakova (tj. kopnenih rakova) koja spada u zglavkareMokrice žive na kopnu na mračnim mjestima gdje ima puno vlage koja im je potrebna za opstanak. Mogu se naći ispod kamenja, balvana na smetlištima, a ponekad (mada rijetko), mogu se naći u kućama ili drugim objektima, ako ima povoljnih uvjeta za život i hrane. Neke vrste su se vratile u vodu.

GRAĐA i BIOLOGIJA

Babure/Mokrice imaju čvrst segmentirani oklop ili vanjski skelet koji se sastoji od trinaest segmenata koji su spojeni zglobovima. Imaju sedam pari djelomično providnih nogu i jedan par repnih dodataka. Na svojoj maloj glavi imaju dvije savijene antene. Kad se izlegu dugačke su 2 mm ali kad narastu dostižu do 15 mm. Dišu pomoću škrga pa im je zato potrebna vlaga. Zrak uzimaju pomoću malih zračnih otvora na zadnjem paru nogu. Kada su u opasnosti od predatora one se urolaju  -ukolutaju u loptastu formu tako da im je samo oklop eksponiran. Kako rastu moraju mijenjati oklop i to rade u dva koraka, prvo se mijenja zadnji dio, pa onda prednji, par dana kasnije, tako da se mogu braniti od neprijatelja. Mokrice se hrane mrtvim drvećem i ostalim raspadajućim biljkama. Razmnožavaju se jednom godišnje obično po 200 jaja odjednom. Mladunci mokrice kad se izlegu su bijeli i imaju šest pari nogu prvih mjesec dana a posle dobivaju sedmi par.

Također prvih mjesec dana od dana kad se izlegnu, mlade mokrice su vrlo ranjive na suhim i osunčanim mjestima tako da moraju ostati pod majčinom zaštitom dok ne odrastu. Rasprostranjene su po svim vlažnim mjestima na planetu. One mogu kontrolirati svoju temperaturu tijela

Mali sisavci i ptice su glavni neprijatelji mokrica i mogu ih pojesti i do 100 na dan. Mokrice se mogu okupiti u velikim grupama na jednom mjestu.

. Davno, ljudi su mislili da kada je mokrica u kući znači nesreća. Mokrica je jestiva. Postoji mišljenje da kada se pojede živa smiruje želučane tegobe i bolesti jetre.

Suzbijamo ih na vlažna mjestima: okućnice, vrtovi, putovi, kolektori oborinskih voda, cestovni propusti, temelji zgrada, odstranjivanjem trulog lišća, trava i drugih biljnih materijala u raspadanju.

Cijena suzbijanja-uništavanja dezinsekcije babura: od 60 kn na više

Vrste: obična ili zidna babura (Oniscus asellus)

podrumska babura (Porcellio scaber),

 

Klupčasta babura (Armadillidium vulgare)– česta u Sredozemlju

DEZINSEKCIJA BABURA  2